x

x

RK Novi Beograd na mapi Evrope!

RK NBGD

22. Apr 2022.

Za vreme katoličkih uskršnjih praznika tradicionalno se održava jedan od najvećih turinira za mlađe kategorije u Pragu. Turnir sa preko 550 timova, još jednom je opravdao reputaciju jednog od najboljih turnira u Evropi za mladje kategorije. RK Novi Beograd je učestvovao u 4 kategorije sa 6 takmičarskih ekipa. Kadeti 2006, pioniri 2008 A I B ekipa, dečaci 2010 A I B ekipa I devojčice 2010.

Kadeti 2006.

Kadeti su se predstavili na turniru u odličnom izdanju. Žreb nam nije bio naklonjen I pripali sun am izuzetno teški protivnici. Prve dve utakmice u grupi smo manje više rutinski rešili u svoju korist. Novi Beograd – Weinbohla (Nemačka) 15-12 I Novi Beograd – Banjik Most 17-14. Nakon toga meč dana protiv šampiona slovačke Zemplin Trebišova. Pre svega treba istaći atmosferu u kojoj je odigrana ta utakmica. U balonu preko 200 gledalaca, roditelja, igrača iz druguh ekipa uz zaglušujuću buku tokom cele utakmice. Slovaci su na poluvremenu vodili sa 8-4 ali smo fantastičnim drugim poluvremenom preokrenuli I pobedili 12-10. Tom utakmicom smo se već plasirali u 1/16 finala ali sa Duklom iz Praga odlučujemo za lakši žreb I prvo mesto. Protiv domaćina turnira pružili smo najbolju odbrambenu partiju I do tada izuzetno efektnu Duklu sveli na samo 9 golova razike za konačnih 12-9. Poslednji meč u grupi protiv odlične švedske ekipe Country trener je iskorostio da sakrije karte za dalju rundu – zbog toga I poraz 13-5.

U doigravanju u 1/16 finala dve češke ekipe smo pobedili rutinski Žeravice 15-11 I Jablonec 19-14. U 1/8 finala čekala nas je odlična ekipa Narva iz Berlina gde smo odigrali najslabiju utakmicu na turniru I praktično bez većeg otpora smo poraženi 16-9.

U konačnom plasmanu smo završili 10. od 70 ekipa što je svakako zapažen rezultat na ovako jakom turniru.
Pioniri 2008.

Naši dečaci u konkurenciji 2008. i mladje su na turniru u Pragu učestvovali po prvi put i to sa dve ekipe. Ekipa A sastavljena od igrača rođenih 2008. i B dečaci 2009. plus tri igrača 2008.godiste. A ekipa je odigrala 7 utakmica, plasirala se u A playoff gde je zaustavljena od ekipe Zemplin Trebišov (Slovačka) dok je B tim odigrao B playoff (11 utakmica) , I zabeležio sjajan rezultat pobedivši u finalu ekipu iz Estonije. Obe ekipe su prvenstveno skupile ogromno iskustvo igrajući protiv različitih timova iz različitih zemalja. Takodje upoznali i družili se sa vršnjacima iz drugih govornih područja, razmenjivali iskustva i sklapali drugarstva. Prelepi Prag, sjajni uslovi za igru i organizacija su jos više doprineli da utisak o turniru bude zaista sjajan. Nadamo se da će naši dečaci i u budućnosti posećivati turnire sličnog kvaliteta kako bi skupljali iskustvo i znanja neophodna za dalji njihov razvoj.

A ekipa

B ekipa

Dečaci 2010.

Početak grupne faze naši momci su ukrstili koplja sa šeskim ekipama Sokol Uvali i Žeravice, gde su rezultatima 29:5 i 15:10, pokazali da su dosli spremni i naoštreni. Takmičenje su nastavili protiv šlovačke ekipe Zemplin Trebišov pobedom 20:13, da bi drugi dan dosao i prvi poraz protiv kvalitetne češke ekipe Talent Plzen (na kraju četvrotplasirana ekipa na turniru) sa rezultatom 15:18. Malo lošija partija i kvalitetan protivnik su kumovali ovom porazu. Završetak grupne faze zaokružen je ubedljivom pobedom protiv nemačkog TSV Robtal rezultatom 31:7.

Prolazak u sledeću grupu sa druge pozicije doneo je utakmice sa treceplasiranim češkim Koprivnicama i kao prvoplasiranim nemačkom ekipom VFL Gunzburg. Sigurna pobeda protiv Koprivnica 20:14 i mnogo lakša pobeda nam nemačkom ekipom nego što rezultat 17:14 pokazuje, donela je prolaz u osminu finala i utakmicu sa šlovenačkom ekipom Dobova.

Mnogobrojna podrška koju smo imali na ovom turniru već je počela da slavi prolaz u narednu rundu, medjutim kako to obično biva u sportu stvari ne idu uvek po planu. Siguran početak utakmice i poluvreme zavrženo vodjstvom 9:6 ukazivalo je na siguran prolaz u narednu rundu, medjutim veliki pad koncentracije, nepromišljena isključenja i par grešaka, vratilo je šlovenačku ekipu u život i na kraju su trijumfovali rezultatom 16:14. To je bio kraj turnira za naše momke i ostaje žal za prolaskom u naredne runde i nadigravanje sa samim kremom praš kog turnira(u cetvrtfinalu nas je čekala kvalitetna estonska ekipa Polva Kasipaliklubu koje je na kraju takmičenje završila kao treća i u eventualnom polu finalu osvajač turnira Dukla iz Praga).


Takodje na turniru je ucestvovala i B ekipa koja je zabeležila zapažene rezultate protiv čeških Zebru (prošli dalje kao drugoplasirani) gde su nesretno izgubili golom u poslednjoj sekindi rezultatom 11:10, kao i minimalan poraz protiv nemačkih USV Hale 7:6. Kao i sigurna pobeda protvi čeških Sokoli Uvali 15:13. m utakmice i nadam se da će je biti više u narednom delu.


Momci iz obe ekipe su pokazali zavidan kvalitet i da tehnicki ne zaostaju ni po jednom elementu rukometnog znanja za svojim vršnjacima, čak u mnogima prednjače. Već za dve godine će imati priliku da na istom turniru pokažu da mogu da ostvare i neku stepenicu više.

Devojčice 2010.

Turnir u Pragu je prvo ozbiljno iskustvo za nasu ekipu devojcica rodjenih 2010 godine I mladje. I smatram da smo prvi ispit polozili. Devojčice rođene 2010. godine su odigrale 9 utakmica u 3 dana, nailazili na različite stilove igre ekipa iz različitih država, različite kriterijume sudjenja, nailazili na potpuno drugačiju atmosveru i uslove za igru u smislu da su navijači ( roditelji ) protivničkih ekipa pravili zaglušujuću buku trubama, bubnjevima, čegrtaljkama, vuvuzelama... Na sve to smo uspevali da se prilagodimo jako brzo I da iz 8 utakmica izadjemo neporaženi. Odajemo priznanje devojčicama na tome. Na kraju ipak ostaje žal zato što smatram da smo po svemu prikazanom mogli korak ili dva dalje na samom turniru, ali falilo je svežine za toko nešto I u tome vidim razlog poraza u četvrtfinalu koje je obilovalo promašajima, tehničkim greškama naših devojčica što nije bio slučaj u predhonim utakmicama. Na kraju nam ostaje šesta pozicija od 76 ekipa na turniru I ne možemo biti nezadovoljni bez obzira što je možda moglo I bolje.


Rezultati devojčica.Zlatni Prag je sa svojim atrakcijama (Karlov Most, Milenijumski sat, stara cetvrt grada itd) koje su deca imala prilike da obiđu upotpunila kompletan utisak i sigurno se urezale u sećanje i napravile nezaboravne uspomene. Sve ekipe vec za mesec dana čekaju izazovi na prvenstvu Srbije, gde se nadamo da će nas obradovati dobrim izdanjima, a turnir na kojem su učestvoćali ce im sigurno biti od velikog znalaja

Ambasada Srbije u Pragu

S' Novim Beogradom u nove pobede!

DYNAMIC MEDIA

RK NBGD

SOCIJALNE MREŽE

KONTAKT

Nikola Maksimović

+381 64 1500440

+381 61 6020992

rknovibeograd@gmail.com

ADRESA

KLUB

Palmira Toljatija 2

KANCELARIJA

Hala Pinki, Gradski Park 2