SENIORI SPREMNI ZA START SEZONE

Seniorksa ekipa RK Novi Beograd je u punom treningu i iščekuje odluku kada će zvanično početi sezona 2020/21. U ovom intervju pročitajte kakvi su planovi i očekivanja šefa stručnog štaba Igora Nikolića.

Seniori RK Novi Beograd već dva meseca treniraju punom parom pod dirigentskom palicom našeg trenera Igora Nikolića. Nakon završenih priprema u Vrbasu sredinom avgusta nastavili su rad u Beogradu uz redovne pripremne utakmice sa klubovima iz Beograda i okoline. Tako su odigrane prve utakmice nakon duge pauze protiv RK Obrenovca, RK Smedereva i RK Rakovice. Ekipa je pokazala da zna i može ali ipak se čini da tu ima još puno mesta za napredak s obzirom da su ambicije kluba a i šefa stručnog štaba najviše.
Početak sezone je i dalje neizvestan, čeka se konačna odluka stručnog štaba Rukometnog Saveza Srbije u kakvim će se uslovima igrati utakmice i kako će izgledati celokupno takmičenje naredne sezone. Bez obzira na okolnosti seniori RK Novi Beograd treniraju punom parom i upitali smo trenera Igora Nikolića kakva su njegova očekivanja naredne sezone.

S obzirom na prekid sezone usled pandemije Koronavirusom i veoma duge pauze koju su svi sportsiti imali kako Vam je bilo da započnete pripreme i kakav je Vaš utisak da li su igrači bili „gladni“ rukometa ili ih je bilo teško „razbuditi“ nakon dugog perioda bez utakmica i takmičenja?

  • Mi u Novom Beogradu nismo ni prekidali treninge. Prilagođavali smo se situaciji sve vreme. U vreme vandrednog stanja smo radili online gde je odziv igrača bio više nego odličan. Čak su se javljali igrači koji nisu u našem klubu i tražili savete za trening prilagođen situaciji. Pauza je ostavila traga sigurno, teško je planirati trenažni proces ako ne znate ni kad počinje ni kad se završava ili da li se sezona nastavlja ili ne. I tu je stvar individualna, nekim igračima je trebalo više vremena da se razbude jer su pravili dužu pauzu dok je većini, na svu sreću, trebalo manje vremena jer su bili u trenažnom procesu tokom ovog perioda izolacije.

Počeli ste pripremni period u Beogradu zatim ste bili i u Vrbasu na sedmodnevnim pripremama kako ste zadovoljni pre svega kako su momci radili a onda i kakva je sama atmosfera u timu?

  • Jedan period smo morali raditi na motivaciji pre svega jer je trebalo sačuvati fokus i posvećenost treningu. Početak priprema je obećavao, što se ispostavilo kao dobra uvertira za Vrbas gde smo zaista imali fenomenalne uslove za rad. Momci su dali zaista maksimum i nemam zamerke na njihov odnos kao i na rad. Najveća poteškoća je bila nivelisati opterećenje na treningu jer nisu svi bili na istom nivou fizičke spreme. Rad u grupama nam je dao mogućnost da se neki uvedu na pravilan način u trenažni proces, dok su drugi podigli nivo fizičke spreme i ušli u narednu fazu.
    Atmosfera u timu je vrhunska, stariji momci su pravi pokretači mladjih igrača i daju im pravi primer kako se treba ophoditi prema trenažnom procesu kao i vansportskim aktivnostima.

Odigrali ste tri pripremne utakmice, ekipa je pokazala veliki potencijal, borbenost i požrtvovanost… Ipak osetila se i doza nezrelosti u igri s obzirom na sastav koji je veoma mlad. Kako vidite ovu ekipu tokom predstojeće sezone i možemo li od ovih momaka očekivati najviši plasman?

  • Tri pripremne utakmice smo odigralli sa ekipama od kojih smo gubili u ligaškom delu i ako su sve ekipe znatno izmenjenog sastava kao ustalom i naša ekipa odlaskom Stanića, Mrdakovića i golmana Tonića u Pančevo napravili smo dobar rezulat i ostvarili pobede koje u tom delu nisu apsolutno nikakvo merilo, ali nam je dalo odlične smernice na čemu treba raditi u narednom periodu. Ja sam zadovoljan ne rezultatom već svima urađenim na ovim utakmicama jer smo ispoštovali plan koji smo na tim utakmicama trebali primeniti. Ne bih se složio da je bila nezrelost već možda više brzopletost kod određenih igrača što je sasvim normalno gledajući njihov uzrast i iskustvo koje realno još uvek nemaju. Kad sam došao u klub pred mene su postavljeni ciljevi razvoja igrača i na tome se baziramo maksimalno, s’obzirom na odlaske tri najbolja igrača potrudićemo se da svima pariramo na terenu i da pokažemo bez opterećenja koliko možemo. Ono što mogu da obećam da ćemo biti jedna od najborbenijih ekipa a ako nam se ukaže šansa za što bolji plasman siguran sam da ćemo je iskoristiti.

U seniorskoj ekipi je praktično kompletna juniorska selekcija RK Novi Beograd uz samo par starijih momaka. Većina tih momaka je i prošle sezone bila priključena seniorima, da li ste zadovoljni razvojem tih mladih rukometaša i kakva su Vaša očekivanja od igrača koji se još nisu afirmisali kroz angažman u seniorskom timu?

  • Ovo je možda i ključni razlog moje dodatne motivacije. Ti momci mi zaista bez preterivanja daju dodatni motiv za rad i maksimalni angažman na svakom treningu. Odličan potencijal i ”materijal ” za rad. Nama su tri momka rođenih 2003. godine bili u prvoj sedmorki prošle sezone gde su skupljali iskustva u igri. I u prošloj sezoni su pokazili da se u budućnosti može računati na te momke, pre svega na Ristića i Isailovića koji su izneli prošlu sezonu. Neki momci su vredno radili i dočekali šansu u prvoj ekipi koju su i iskoristili. Ono što me posebno raduje što već u kadetskoj selekciji dečaka rođenih 2004/05. godine imamo nekoliko igrača koji treniraju sa seniorskom ekipom i koji su ogromani potencijal ne samo za Novi Beograd već za Srpski rukomet. Zapamtite prezimena Tomića, Karlovića, Tomaševića za par godina ćete znati o čemu pričam ukoliko budu nastavili da treniraju sa ovolikom dozom posvećenosti.

Za sam kraj pitanje vezano za Vašu karijeru, poznato ste ime u rukometnoj Srbiji, pre svega kao dugogodišnji trener RK Crvena Zvezda potom i kao trener reprezentacije Srbije u mlađim selekcijama. Kao šef stručnog štaba RK Novi Beograd imali ste sjajnu sezonu ali sve nas je omela novonastala situacija i prekid svih takmičenja usled pandemije koronavirusom. Kako vidite Vaš rukometni put i u kom pravcu želite da idete kada je Vaš trenerski razvoj upitanju?

  • Da, iskreno mi je žao što je sezona prekinuta i što na terenu nismo mogli da pokažemo pun potencijal i koliko zaista možemo. Na kraju prvog dela smo imali samo 5 bodova manje od drugoplasiranog sa jednom od najmlađih ekipa u ligi, formu smo tempirali za poslednjih šest kola prvog dela gde smo samo jednom poraženi od znatno iskusnije ekipe Rekreativa. Trebalo mi je dosta vremena da se odlučim za promenu sredine jer sam pre svega u Crvenoj Zvezdi mnogo toga naučio i to me je i trasiralo na mom trenerskom putu. Prijalo mi je to što od mene niko nije tražio rezultate već samo razvoj igrača a rezultati su došli kao posledice evidentno dobrog rada. I dalje pratim i iskreno uživam dok posmatram ”moje” igrače kako pokazuju pun potencijal u Super ligi i reprezentaciji Srbije. To mi je najveća satisfakcija koju novac ne može platiti. Prošle godine samo dobio poziv od IHF-a za jednu reprezentaciju u Aziji, međutim zbog dužine ugovora i ostalih uslova izmedju ostalog i zbog tadašnjeg direktora Akima Komnenića odlučio sam se za Novi Beograd i smatram da nisam pogrešio. Saradnja sa Akimom i sada sa Nikolom Maksimovićem je savršena i siguran sam da je to na obostranu korist. Ja nisam trener koji svoju budućnost vidi trčući za novcem i prvom ponudom koja se pojavi, već smatram da mora postajati jasna vizija i cilj ka čemu treba stremiti. Uvek biram razvoj ispred novca i to se pokazivalo i do sada kao odličan izbor. Na polaganju za Master Coach licencu sam imao priliku saradjivati sa vrhunskim trenerima od kojih se može puno toga naučiti u razmeni mišeljenja i siguran sam da je budućnost ispred mene, ma gde me ona odvela u rukometnom smeru. Za sada sam više nego zadovoljan klubom i izborom koji sam napravio.
You might also like