PREDAVANJE KATARINE JONEV U ORGANIZACIJI NOVOG BEOGRADA – ZASTITA DECE NA INTERNETU!

Zaštita dece i mladih od opasnosti na Internetu je globalni problem. Republika Srbija nije isključena, naša deca su takođe na meti. Kvalitetna i stručna edukacija jedna je od najbitnijih segmenata kada je reč o zaštiti dece na Internetu i na društvenim mrežama.

Rukometni klub Novi Beograd organizuje predavanje na temu ”Zastita dece na interentu” u subotu 06.10.2018. od 13:30 u sali 1 u Opstini Novi Beograd za svu decu i roditelje clanove kluba. 

U Republici Srbiji mladi sportisti se često suočavaju sa problemima na društvenim mrežama. Rukometni klub Novi Beograd je klub koji veruje da uz fizički, mora postojati i mentalni i sociološki rad sa decom da bi postigli maksimalne sportske rezultate, ali i izrasli u ljude pune vrlina. Stoga će deci u našem rukometnom klubu održati nekoliko radionica i predavanja Katarina Jonev, stručnjak i edukator u oblasti zaštite dece i mladih na Internetu i društvenim mrežama.

– Kao neko ko se bavi edukacijom i zaštitom dece na Internetu, poslednjih godina imala sam veliki broj uspešnih radionica, što sa decom, što sa roditeljima, sa srednjoškolcima i mladima. Iz iskustva znam, da je od izuzetnog značaja da paralelno sa digitalnim opismenjavanjem i razvijanjem IT sektora buduće generacije od malih nogu treba da pripremimo za život u virtuelnom svetu.  Decu od malih nogu treba uputiti u bezbednosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba ih usmeriti da razvijaju sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima), ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’  – kaže Katarina Jonev i nastavlja o samoj problematici koja muči mlade sportiste:

Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ruganja,vređanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama. To targetira i sportiste. Dovoljno je da se pojave snimci kako saigrači tuku saigrača iz tima jer je loše odigra, roditelji najružnijim rečima vređaju decu protivničkog tima, da se ispod slike sportiste sa utakmice pojave uvredljivi komentari jer igra za drugi tim i već smo u problemu jer nisu sva deca jaka da se izbore sa pritiskom. Može doći do pada samopouzdanja sportiste, pa čak i napuštanja sporta. Ovo su samo neki od mnogih problema koje ćemo obraditi na predavanjima i radionicama”.

– Čvrsto verujem da kvalitetna edukacija može doprineti boljem razumevanju opasnosti koje vrebaju u sajber prostoru, a kojima su deca izložena.  Hvala rukometnom klubu Novi Beograd što je prepoznao značaj zaštite dece na Internetu i društvenim mrežama i što ćemo na predavanjima uputiti mlade rukometaše kako da postanu, ali i ostanu sigurni u sajber prostoru. Uz decu i njihovi roditelji će imati priliku da čuju na kakve potencijalne probleme mogu da naiđu i kako da zaštite najmlađe. Treneri i stučni štab će takođe imati priliku da čuju kako da pomognu detetu sportisti za koga posumnjaju da doživljava neprilike na Internetu. Nadam se da ćemo na predavanjima svi izvući lekcije, a najviše deca – rekla je Katarina Jonev.

You might also like