Nikola Maksimovic: Verujem u uspeh i bolju buducnost!

Nikola Maksimovic vec petu godinu sa velikim uspehom predvodi Makabi Tel Aviv iz Israela. Za pet sezona uspostavio je sistem rada u skoli rukometa koji ce dati nove israelske sampione. Od predhodne sezone predvodi seniore i to sa velikim uspehom jer  je osvojio titulu vice sampiona drzave.

Nikola Maksimovic je i Predsednik kluba RK Novi Beograd ciji je osnivac (2009).  Nakon devet godina rada i ulaganja u klub kao i nakon problema koje je klub prevazisao okrece se novim projektima i izazovima.

 

Sta Vas je navelo da osnujete klub?

– Pre svega osećao sam se izuzetno sposobnim da osnujem i vodim jedan rukometni Klub koji će biti prepoznatljiv u radu sa mlađim kategorijama i akcenat staviti na stvaranje igrača. Imao sam viziju kako bi trebalo da funkcioniše dobar rukometni klub i odlučio se na taj korak.

Jedan od glavnih razloga je što sam u januaru 2009. imao razmimoilaženje sa Upravom mog tadašnjeg Kluba URK Studentski grad gde sam oformio i vodio školu rukometa, zatim i preuzeo i podmladio seniorski tim sa decom iz škole rukometa. Razišli smo se, a pored brojnih ponuda iz naših “najvećih” klubova odlučio sam se za potez koji je bio teži ali ispostavilo se posle 9 godina i ispravniji. Ono što je iz ove perspektive veliki plus za rukomet je da na teritoriji Novog Beograda danas imamo dva odlična rukometna Kluba: RK Novi Beograd I URK Studentski grad.

 

Nesto o pocetku kluba, kako ste funkcionisali?

– Početak je bio izuzetno težak , kao i uvek kada se nešto počinje kod nas nailazi na opstrukcije sa mnogih strana, ali kao što vidite uspeli smo da izgradimo kvalitetan klub. Dosta ulaganja iz privatnih izvora i grupe roditelja čiju sam decu tada trenirao omogućilo nam je da imamo dobre uslove za rad i da brzo napredujemo kao klub. Ubrzo po osnivanju pokrenuli smo i školu rukometa sa generacijom 1999. godište i mlađih i kasnije sve generacije jednu za drugo.  Moram da istaknem veliki doprinos u celom projektu trojice kolega: Miloš Čučković, Miloš Simić i Milošević Branko koji su samnom od samog početka prolazili  dobro i loše.

Trenutno stanje u rukometnoj Srbiji?

-Trenutno stanje u srpskom rukometu je izuzetno loše. Seniorske reprezentativne selekcije i kod muškaraca i kod žena  su iz godine u godinu rezultatski slabiji. Smena generacija koja je neophodna i koja je  uradjena neće nam doneti boljitak jer su nadolazeće generacije manje kvalitetne.. Mlađe reprezentativne selekcije odavno nisu konkurentne u Evropi za visok plasman, a mislim da će biti veliki uspeh ako zadržimo status u A nivou. To sve diktira popularnost rukometa koja je na niskim granama. Sve je teže regrutovati decu da se bave rukometom. Mnogo klubova je na rubu egzistencje i pitanje je dana kada će se ugasti. Dosta jakih rukometnih centara se ugasilo a nemamo nove…

 

Gde vidite srpski rukomet u buducnosti?

-Kao neko ko je 28 godina u rukometu uvek verujem u bolju budućnost. Dosta toga što sam spomenuo u odgovoru na prethodno pitanje treba da se popravi. Pre svega promene treba da krenu od Saveza, da se osmilsi i uvede sistem koji će se poštovati i koji će za 10-12 godina doneti boljitak. To je neki period da ako se sa nečim krene od nule a mi smo trenutno na nuli, da mogu da se vide konkretni rezultati. Na klupskom nivou neophodno je da u narednim godinama imamo Klub ili klubove koji će biti redovni učesnici Lige šampiona kao sve zemlje u okruženju… U svakom slučaju verujem u bolju rukometnu budućnost!

 

Konkretni predlozi za bolju rukometnu Srbiju?

-Svakako da treba razviti drugačiju strategiju, prilagoditi je sadašnjem vremenu. Klubovi moraju da osmisle način kako da povećaju bazu, kako da se bore sa mnogo popularnijim sportovima – za to nam je potrebna pomoć Saveza. Neophodno nam je da u što skorijem roku osnujemo bar 3-4 rukometne akademije, po ugledu na mnoge koje egzistiraju u Evropi. Savez treba da profesionalizje funkciju selektora mlađih kategorija koji bi tokom cele godine radili sve što treba da radi jedan selektor i još mnogo toga…

 

O igracima koji su prosli skolu rukometa NBGD?

-Najveće zadovoljstvo nas u RK Novi Beograd je kada gledamo igrače ponikle u našem Klubu kako igraju za reprezentaciju,  za poznate evropske klubove, za naše superigaše… Trenutno je u inostranstvu preko 15 igrača koji su ponikli ili nadogradili svoje znanje u Novom Beogradu. A preko 20 njih igra Super ligu Srbije. Zanimljiv je podatak da je iz seniorskog tima Novog Beograda koji igra Prvu Ligu Centar (treći rang takmičenja) direktno u inostrane klubove otišlo čak njih 8! Istakao bih i činjenicu da pored toga što stvaramo igrače, mi stvaramo i trenere – trojica su trenutno na radu u inostranstvu.

Za nas veoma bitno je da imamo mnogo naših bivših igrača koji su uspešno završili fakultete i da su nekolicina već uspešni poslovni ljudi što je dokaz da se mnogo polaže i na edukaciju igrača.

O buducim igracima koji ce proci skolu rukometa NBGD

-Veliki broj dece koji su trenutno članovi Novog Beograda su na dobrom putu da krenu putem njihovih prethodnika.  U svim generacijama imamo po nekoliko talentovanih pojedinaca koji će preko seniroskog tima Novog Beograda u narednim sezonama upotpuniti svoje znanje, a na nama iz kluba je da ih pravilno usmerimo da se  razvijaju. Bitno je da svi oni budu strpljivi, vredni i spremni na puno odricanja i dobra karijera ne može izostati.

Buducnost kluba?

-Uveliko radimo na novim idejama i projektima. Od ove sezone primenićemo novi sistem rada koji nije zastupljen u Srbiji. Rad u manjim grupama sa akcentom na individualni pristup, je nešto što je do sada bilo zapostavljeno a veoma je bitno u razvoju svakog rukometaša. Na svim treninzima će nekoliko trenera raditi istovremeno kako bismo realizovali novi koncept treninga.

Ovih dana smo u završnoj fazi pregovora sa jednim od najboljih evropskih klubova oko poslovno-tehničke saradnje koja će nas pocizionirati kao apsolutnog lidera na rukometnoj mapi u Srbiji.

Nadamo se da ćemo u narednom periodu  dugoročno rešiti egzistenciju kluba kroz izgradnju sopstvene dvorane a zatim osnivanju rukometne akademije kao krajni cili.

You might also like