Nemanja Draganić – golman za diku

Pozicija golmana u rukometu je jedna od najzahtevnijih i nejnezahvalnijih. Zbog toga ne čudi činjenica da je mali broj onih igrača koji se ne libi da stanu na gol. Jedan od dečaka koji je nedugo nakon priključenja školi rukometa Novi Beograd pokazao spremnost i volju da postane čuvar mreže jeste Nemanja Draganić. Da nije pogrešio, ni on i njegovi treneri, u izboru mesta u timu najbolje se vidi godinu i po dana nakon što je formirana Draganićeva grupa.
Nemanja je pokazao i dokazao da ima golmanski gen i da se radi o velikom potencijalu. Dobrih refleksa, odličnih fizičkih predispozicija i bez straha od odličnih šutera skrenuo je pažnju na sebe i van našeg kluba. Ko god je imao priliku da ga gleda nije imao ni najmanju dilemu da se rađa novi Darko Stanić, koji mu je uostalom i veliki idol.

U koju školu ideš i kakav si đak?
– Idem u Osnovnu školu „20. oktobar“. Peti sam razred i skroz odličan sam đak. Nije mi teško da učim, a od predmeta najviše volim matematiku i likovno. Iako sam sportski tip fizičko mi nije među favoritima jer su ova dva predmeta za mene najzanimljivija.

Zbog čega si se odlučio da treniraš rukomet?
–Na rukometnoj animaciji u mojoj školi odmah sam video da je rukomet jedan zanimljiv i dinamičan sport. Prirastao mi je za srce od prvih dana i iz razloga što se radi o timskom sportu u kojem da bi došao do cilja moraš da sarađuješ sa svim igračima. Pre rukometa sam trenirao fudbal, plivanje i karate ali sam se potpuno našao tek u rukometu. Velike zasluge za to ima i odlična atmosfera u klubu gde je druženje na najvišem nivou. Takođe i odnos trenera prema svim članovima koji je neuporedivo bolji nego što je bio slučaj u mojim prethodnim sportskim iskustvima. Jednostavno, u Novom Beogradu svakom članu se posvećuje ogromna pažnja. Treneri imaju fenomenalan pristup treninzima i odmah sam uvideo da se svojski trude da nam pored rukometnog znanja usade i ostale osobine važne za život. Takvu privrženost i posvećenost nisam doživeo sve dok nisam došao u Novi Beograd.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?
– Na treninzima mi je zanimljivo bukvalno sve. Volim kada radimo s loptom, ali bio bih neiskren kada ne bih rekao da mi najviše prija kada igramo. Prija mi kada stanem na gol i kada se borim da sprečim što više pogodaka. U početku sam se malo plašio lopte ali vremenom sam oguglao i na golu se osećam kao riba u vodi.

Zbog čega voliš da braniš?
– U polju ima šest igrača, a golman je uvek jedan. Ovaj podatak ga, sam po sebi, odvaja od ostatak tima. Osećaj da si poslednja odbrambena prepreka za protivnički tim daje mi još veći motiv da na svakom terningu i utakmici pokušam da budem sve bolji i bolji. Ipak, najviše volim kada se nađem oči u oči sa napadačem i kada uspem da ga prozrem u nameri da mi zatrese mrežu.

Da li pratiš rukometne utakmice seniora?
– Naravno. Kada god imam priliku odgledam neku rukometnu utakmicu jer i samim gledanjem kako stariji igrači igraju možeš mnogo toga da naučiš. Uživo sam pratio meč  Kupa Nacija u „Pioniru“ između Srbije i Hrvatske i s tog meča sam poneo mnogo lepih utisaka. Pogotovo što je na tom meču briljirao moj idol Darko Stanić, golman naše reprezentacije. Uživao sam gledajući ga a u posle jedne od mnogbrojnih njegovih odbrana doviknuo sam mu, pošto sam sedeo odmah iza gola, „Bravo Darko! On me je čuo, okrenuo se i rekao „Hvala, mali“. Bio sam presrećan. Pored Stanića sviđa mi se i kako brani Franuz Omeje, međutim, naši golmani su ipak moji aduti.

Šta misliš o svojoj ekipi?
– Odlično radimo na treninzima i to se vidi i po rezultatima na utakmici. Upisujemo sve same pobede, osvojili smo medalja ne zna im se ni broj. Snalazimo se odlično na utakmicama a mnogo više volimo da igramo zonu nego presing.

Šta misliš o trenerima koji te vode?
– Nikola Maksimović i Miloš Simić su odlični treneri koji su svima nama našli žicu. Milina je raditi sa njima i presrećeni smo što nas vode. Vode brigu o nama kako na terenu tako i van njega i nikada, a životu nisam imao takve trenere.

You might also like