Misija Novog Beograda

Nikola Maksimović - Smelo u novi projekat u trenerskoj karijeri

Sasvim je logično je što se sajt Rukometnog kluba Novi Beograd odlučio da prvi intervju napravi s Nikolom Maksimovićem (30). Jedan je od osnivača ovog kluba, njegov predsednik, a samim tim i član Upravnog odbora, te trener dve ekipe i kordinator rada svih selekcija.

Ovaj razgovor počinjemo s pitanjem koliko je zadovoljan urađenim u proteklih mesec i po dana, otkako je osnovan novi klub – Novi Beograd?

– Prezadovoljan sam, jer smo gotovo sve dečije bolesti preležali za veoma kratko vreme. U rekordnom roku smo završili sve administrativne poslove vezane za registraciju kluba, preregistrovali igrače… Ovo sigurno ne bismo postigli da nismo imali bezrezervnu podršku Rukometnog saveza Srbije i Rukometnog saveza Beograda i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Takođe, uključili smo se u takmičenja – generacije 1991. i 1992. igraju u Ligi Beograda, a generacija 1994, zbog malog zakašnjenja sa prijavom, je bila prinuđena da igra Ligi Vojvodine za pionire… Osvojili smo već dve medalje.

U konkureniciji igrača rođenih 1992. i mlađih bili smo prvi, a u dve godine mlađem uzrastu treći na međunarodnom memorijalnom turniru „Ljubomir Pokrajac” – „Trofej Rastimo” koji je održan 1, 2. i 3. maja u Pančevu – ističe na početku intervjua Nikola Makismović i dodaje – Pokrenuli smo svoj sajt, sklopili nekoliko sponzorskih ugovora i što je najbitnije obezbedili sve neophodne uslove za neometan rad.

Proveo si gotovo osam godina u Studentskom gradu. Šta te je navelo da posle toliko vremena osnuješ svoj klub i da kreneš u jednu sasvim novu priču?

– U Studentskom gradu sam proveo sedam i po nezaboravnih godina u kojima je bilo dosta lepih trenutaka. Tu sam se afirmisao kao trener velikim uspesima sa generacijama koje sam trenirao i koje su bile praktično prve ekipe s kojima se ozbiljnije treniralo u mlađim kategorijama Studentskog grada. Međutim, zbog, u poslednjih godinu dana, razmimoilaženja u koncepciji rada i ambicijama smatrao sam da je najbolje da napustim Studentski grad i da stečeno iskustvo i znanje primenim u novom klubu. U tome su me podržali svi roditelji igrača koje sam trenirao, a što mi je posebno drago, i svi do jednog igrača. Takođe, i kolega Miloš Simić je sa svojom slekcijom je prešao u naš klub. To mi je bio najbolji dokaz da sam napravio pravi potez bez obzira što sam počeo ponovo da gradim kuću od temelja.

Koji su kratkoročni ciljevi i planovi Novog Beograda?

– Plan i program koji sam napravio predviđa da u narednih godinu dana prioritet bude unapređenje svih klupskih struktura, proširenje sponzorskog pula i formiranje novih selekcija kluba. U tom smislu već od novembra krećemo sa animiranjem novih polaznika. U tu svrhu planiramo niz propagadnih aktivnosti koje bi trebalo da promovišu Novi Beograd kao klub u kojem postoje svi uslovi za maksimalni sportski i pedagoški razvoj dece. Kada je reč o postojećim takmičarskim selekcijama zadatak nam je da nastavimo s dobrim rezultatima. Takođe, od jeseni ćemo prijaviti ekipu za Srpsku ligu. Ovaj rang seniorskog takmičenja biće odlična prilika za kaljenje igrača, a s obzirom na naš trenutni kvalitet smatram da možemo već u prvoj sezoni takmičenja da ostvarimo plasman u viši rang – Drugu ligu.

Nikola MaksimovićA dugoročni?

– Plan nam je da u narednih pet godina formiramo sve selekcija kluba koje će se takmičiti od mini lige do seniorske konkurencije. Akcenat će biti na masovnosti ali da zbog toga ni u kom slučaju ne ugrozimo kvalitet rada. Naime, kvalitetnom radu ćemo posvetiti najveću pažnju jer nam je cilj da svi igrači koji dođu u našu školu rukometa pre svega zavole sport a onda i budu osposobljeni za vrhunske rezultate. Pored toga trudićemo se da na neki način i pravilno vaspitavamo tu decu, a insistiraćemo i na uspehu u školi. Jer, naša glavna misija je stvaranje kompletnih ličnosti, kvalitetnih ljudi, pa tek onda sportista. Za sada je u klubu nas trojica trenera. Pored mene tu su i Miloš Simić i njegov imenjak Čučković, i svi ćemo raditi s novim polaznicima. Kada se pokaže potreba za proširenjem stručnog kadra angažovaćemo nove trenere. Ono će morati da imaju iskustvo u radu s decom, odgovarajuću trenersku školu, ljudske kvalitete i prepoznatljivu igračku karijeru.

Kada je reč o planovima seniorske ekipe težićemo da u narednih nekoliko godina postanemo stabilan prvoligaški klub, a ukoliko nam uslovi dozvole i da pokušamo da se plasiramo u superligu. Naravo, za sve to su potrebna ogromna finansijska sredstva. Trudićemo se da pravilnim radom, dobrom strategijom i pravom idejom zadobijemo podršku. Ona nam je izuzteno bitna od Opštine Novi Beograd na čijoj teritoriji se nalazimo i čije ime ćemo pokušati da promovišemo na najbolji način. Pogotovo što ova Opština, jedna od najvećih u Beogradu, na svojoj teritoriji nema ekipu koja se takmiči u najvišem rangu nekog takmičenja, a u rukometu je to najlakše ostvariti.Takođe, nadamo se da će u narednih nekoliko godina svi naši članovi trenirati pod svojim krovom. Ukoliko bismo uspeli da obezbedimo kakav-takav sopstveni prostor za treniranje rešili bismo ogroman problem, koji uostalom imaju gotovo svi klubovi u gradu.

Koje su prve akcije koje očekuju Novi Beograd u narednom periodu?

– U najskorije vreme planiramo da organizujemo promociju kluba na kojoj bismo se predstavili široj sportskoj i rukometnoj javnosti. Što se tiče takmičarskih aktivnosti, ako se izuzmu započete lige, selekcije 1991. i 1992. godišta očekuje krajem jula u Barseloni međunarodni turnir, a 1994. godiše će krajem avgusta imati pripreme u Sloveniji – kaže na kraju Nikola Maksimović.

You might also like