Lundaspelen 2012. – Zlatno za Novi Beograd u kategoriji B13

Novi Beograd – Lugi 20-19 (17-17, 6-8)

Novi Beograd: Nešić (4 odbrane), Radisavljević (3 odbrane), Jović, Stojanović 3, Milošević, Mazalica, Anđelković, Đorđević, Jovanović, Živković, Daljević, Pisarić 2, Međedović 8, Milinčić, Maksimović, Starčević 4, Knežević, Samardžić.

Pioniri Novog Beograda rođeni 1999. ostvarili su najveći uspeh u kratkoj istoriji kluba, bar kada su u pitanju mlađe kategorije, osvajanjem zlatne medalje na prestižnom Svetskom turniru “Lundaspelen”! Zlatna medalja zasluženo se našla na grudima naših dečaka koji su sve utakmice na turniru rešili u svoju korist i na radost svih podigli šampionski pehar.

Nije sve tako sjajno delovalo na početku finalne utakmice. Izuzetno stegnut i bled početak Novog Beograda što odlična ekipa, inače domaćin turnira, Lugi kažnjava sa nekoliko kontranapada i vrlo brzo su stekli prednost od 0-4, zatimi i 1-6, 3-8… U tim trenucima trener Maksimović napravio je, ispostaviće se dva pobednička poteza, prelaskom u odbranu 5+1, a u igru je ubacio Lazara Međedovića koji je do kraja utakmice igrao kao u transu i bio nerešiva enigma za Šveđane. U serijama je postizao golove se velike udaljenosti i iz minuta u minut smanjivali smo razliku, do podnošljivih 6-8 na poluvremenu u korist Lugija. U nastavku utakmice primenili smo isti recept tako da smo ubrzo i izjednačili. U samoj završnici veoma važne golove postigli smo preko krilnih igrača Stojanovića i Starčevića i u poslednjih 2 minuta ušlo se sa prednošću Novog Beograda 17-15. Lugi je na minut pre kraja iz sedmerca smanjio na gol zaostatka i krenuli smo u poslednji napad. Na 20 sekundi do kraja igrači Lugija nam oduzimaju loptu i iz kontranapada izjednačuju na 17-17 na zaprepašćenje svih naših igrača i mnogobrojnih igrača!

Zlatno za Novi Beograd u kategoriji B13

Pobednik se rešavao nakon izvođenja “šut auta”, kontranapada kao u rukometu na pesku…

Ukratko objašnjenje pravila “šut auta”: Treneri određuju po 5 igrača koji će unapred određenim redosledom istrčavti kontre. Igrač stane na spoj auta i 9 m, na znak sudije baca loptu golmanu koji stoji na gol liniji. Lopta ni ujednom trenutku ne sme da dodirne tlo i za tri sekunde golman mora da baci loptu svom saigraču u kotranapadu koji bez vođenja realizuje šutom na gol.Nnaizmenično po pet šuteva…

Prvi na redu su bili domaćini iz Lugija, od stative se lopta odbila u leđa golmana Nešića i završila u golu – 17-18 za Lugi. Za Novi Beograd prvu kontru uspešno je realizovao Stojanović Đorđe – 18-18. U sledećem pokušaju igrač Lugija je načinio grešku u koracima uz odbranu Nešića – ostaje 18-18, na radost brojnih naših navijača. Sledeći za naš tim bio je Lazar Međedović, ali su sudije dosudile pravilo tri sekunde jer su smatrale da je golman Nešić predugo držao loptu u svom posedu. Krajnje diskutabilna odluka sudija iz Danske nakon koje su usledili protesti sa naše klupe ali uzalud – rezulatat na semaforu je ostao 18-18 ! Sledeći kontranapad Lugi je uspešno realizovao 18-19. Pisarić Đorđe je bio siguran u svom pokušaju i izjednačio na 19-19. U sledećem pokušaju Lugija trener Maksmiović je na gol ubacio Radisavljevića koji je svojom intervencijom zbunio protivnika koji je pogodio stativu – ostaje 19-19! Pretposlednji kontranapad za Novi Beograd istrčao je Milinčić i pogodio za korak do zlatne medalje! U četvrtom pokušaju igrač Lugija je ispustio loptu koju mu je golman bacio što je značilo kraj drame i neopisivo slavlje naših dečaka je moglo da počne – 20-19. Novi Beograd je osvojio pobednički trofej!!!

Moramo istaći da smo u finalnoj utakmici imali fantastičnu podršku sa tribina Idrotshalena. Mlađi i stariji saigrači iz kluba, roditelji, vozači, sudije, i brojni naši državljani koji žive u Švedskoj napravili su odličnu atmosferu koja je svože vreme nosila dečake do zlatne medalje!

Sve čestitke dečacima i trenerima !!!

You might also like